Hírek

 

Csütörtökön kezdődött Győr egyik városrészében, Újvárosban az Öt templom fesztivál, ahol koncerteket, kiállításokat és magyarázó istentiszteleteket hallgathatsz. Ennek keretében minden felekezet tart egy ünnepi istentiszteletet, amelyen az érdeklődők szakértői magyarázatok segítségével ismerkedhetnek meg a katolikus, az evangélikus, a református, a görög katolikus és a zsidó vallás liturgiájának sajátosságaival.

A programoknak az öt európai vallás egy-egy temploma ad otthont.

A győri zsinagógába azért is érdemes ellátogatni, mert a Gödör, a Sziget és a Hollán Ernő utca után kiállítják a PIXRAELT!

A fesztivál 2009. szeptember 17-től 21-ig tart.

 

A Gödör és a Sziget Fesztivál után a frissen felújított, újlipótvárosi Hollán Ernő utca elején mutatjuk be a Pixraelt. Az egy hétig tartó kiállítást szeptember 9-én (szerdán), délelőtt 10 órakor nyitja meg a 13. kerület polgármestere. Szeretettel várunk mindenkit, akinek van kedve eljönni a megnyitóra.

 

Legközelebb várhatóan Győrben és Debrecenben lesznek majd láthatóak az idei képek.


Pixrael összművészeti workshoppot tartunk  Bánkon, a Tekerjatóra Fesztiválon, augusztus 7-én, a Gödör sétányon látható szabadtéri kiállítás ideje alatt.

 

A téma: a hagyományos zsidó ikonográfiai elemek integrálhatóságának lehetőségei a mai modern, alkalmazott művészetbe.

 

A workshop kiinduló problémája, hogy mitől lesz egy plakát, egy ékszer, egy esernyőtartó vagy akár egy egész épület zsidó anélkül, hogy teleraknánk Dávid-csillaggal? Hozzá lehet-e nyúlni szakrális tárgyak megformálásához a hagyománytól eltérő módon? Mi a jelentősége annak judaisztikai szempontból, hogy milyen anyagból készülnek bizonyos dolgok vagy milyen a színük? Lehet-e egy design úgy zsidó, hogy nem válik banálissá?

 

A 19-20. század fordulóján, a szecessziós mozgalommal együtt mind Izraelben, mind itthon elindult egy folyamat, melynek során a hagyományos zsidó ikonográfiai elemek egyfajta megújuláson mentek keresztül azáltal, hogy egyrészt, a hétköznapi élet művészeti tárgyainak díszítő/alkotó elemeivé váltak, másrészt a cionizmus ikonográfiai hátterét alkották meg. Magyarországon ez a fajta törekvés elsősorban az ipar- és az építőművészet területén jelentkezett. A második világháború után azonban mindennek vége szakadt, míg Izraelben a mai napig boldogan virágzik, világhírű iparművészeti alkotásokat hozva létre.

 

Az idei Pixrael Projekt témája a 100 éves Tel Aviv, illetve Budapest és az izraeli nagyváros testvérvárosi kapcsolata. Sok közös van a két városban, többek között jelentős művészeti kapcsolódási pontot adnak a Bauhaus és szecessziós épületek, a modern művészetek, és a művészeken keresztüli személyi kapcsolatok. Ezért gondoltunk arra, hogy az egy hónapos fotókiállítás ideje alatt megszervezünk egy művészeti workshopot, amely a fentebb vázolt vonalba szeretne visszahelyezkedni. Alapot adva ezzel a hazai fiatal ipar-, képzőművészek, tipográfusok és építészek számára, hogy bátran és tudatosan tudják és merjék használni a zsidó művészet anyagait, ornamentikai elemeit, színeit alkotásaikban. A workshop egyfajta hiánypótlást is szolgálna abban az értelemben, hogy kiderül, nem attól lesz egy tárgy zsidó, hogy van rajta Dávid-csillag vagy menóra.

Nem titkolt célunk, hogy véget vessünk a banális zsidó plakátok és grafikák korszakának és útjára indítsunk valami újat.

 

Előadók: Balázs Gábor - filozófiatörténész, Perczel Anna - építész, Toronyi Zsuzsa - muzeológus, a Magyar Zsidó Levéltár veteztője

 

Előjelentkezés: info@pixrael.hu

 

Ma (2009.07.16.) délben hivatalosan megyitottuk a Pixrael Tel-Aviv 100 fotópályázatra beérkezett pályamunkákból készült, 50 képpből álló szabadtéri kiállítást Budapesten, az erzsébet téri Gödör sétányon.

 

A megnyitón beszédet mondott a kiállítás fővédnöke Rogán Antal, az V. kerület Belváros-Lipótváros polgármestere, Dorit Nahum-Zatz Izrael Állam budapesti konzulasszonya, Brauer Péter az OKM képviseletében és Benda Iván fotográfus, a Pixrael zsűri elnöke.

 

Az elhangzott beszédeket követően került sor a nyertesek kihírdetésére és a díjak átadására. A nyertesek nevét és képeik címét kategóriánként közöljük:

 

Kontrasztok:

1. - Drora Bashan: Street Puddles (781.)

2. - Meggyesi Bálint: Waiting For the Wave (795.)

3. - Göncző Viktor: Korn (237.)

 

Tel Aviv fíling:

1. - Tommy Junger: 1067.

2. - Weisz Tibor Endre: Rehov Shenkin Friday Afternoon (21.)

3. - Garai-Édler Eszter: Kávéházi firkálás (526.)

 

Cool Jews:

1. - Baktay György: Bál a Bálnabárban (107.)

2. - Bojár Ádám: Modern falfestészet (566.)

3. - Gáti György: Az utolsó korty kávé (1027.)

 

Régi-új város:

1. - Marie-Claude Wallott: Fa-ház (612.)

2. - Garai-Édler Eszter: Utca (897.)

3. - Forgács Anna: 189.

 

Mindennapok:

1. - Judy Ben Joud: Azrieli Center (353.)

2. - Moshe Allon: Shine Silently (809.)

3. - László Péter: És akkor leveszem a bugyid (928.)

 

Különdíjat kaptak:

Drora Bashan és Surányi J. András

 

Köszönjük mindenkinek a pályázaton való részvételt! Várunk szeretettel mindenkit a ma este 8-tól kezdődő, ingyenes nyitóbulira a Gödör Klubba (Bp., Erzsébet tér) Ne feledjétek lesz Pixrael jövőre is!

Addigis:

 

Szabadtéri kiállítás:

július 16 - augusztus 10. Budapest, erzsébet tér, Gödör sétány

augusztus 10 - 17. Budapest, Sziget Fesztivál Oktopusz Összművészeti Sátor

 

Tervezett későbbi helyszínek:

Budapest, Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga belső tere

Debrecen

 

Kedves Pixraelesek,

 

A képekből rendezett szabadtéri kiállítás hivatalos megnyitója:

2009. 07.16. de. 11:00 Gödör Sétány, Budapest, Erzsébet tér

 

Az esti ingyenes nyitóbulin pedig fellép a Myzrab, a Hagesher, A Dub L.F.O. majd őket követően Dj Suefo (ManaMana). Vizuál: Vj DontEat! A koncertek este 8-tól kezdődnek a Gödör Klubban. Tánc kifulladásig. Gyertek, örüljünk együtt :)

 

Várnak mindenkit sok szeretettel:

a Szervezők

 

 

Kedves Pixraelesek,

 

Köszönjük a sok sok beérkező pályázatot. A mai napon éjfélkor lezárjuk a pályázatot, így nem tudtok több képet feltölteni. A már fent lévő képeket azonban kommentelhetitek, értékelhetitek. A napokban elkezdjük a zsűrizést, az eredményekről minden érintettet e-mailben értesítünk majd.

 

A képekből készült kiállítás megnyitója 2009. július 16. de. 11:00 Gödör Sétány. (1051 Budapest V., Erzsébet Tér).

Pixrael nyitóbuli: július 16., 20:00 - 05:00 Gödör Klub. Mindkét rendezvény ingyenes. Várunk mindenkit sok szeretettel.

 

Pixrael Stáb

 

 

Kedves Pixraelesek,

 

Hétfőtől számítva már csak 5 napotok van arra, hogy rendezzétek a feltöltéseiteket, megkeressétek az évszázad képét a gépeteken vagy a fotóalbumban és beadjátok a pályázatra. Június 20-án ugyanis lezárjuk a jelentkezéseket és kezdetét veszi a zsűrizés. Ezért szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy böngéssze át a pályázati kiírást tüzetesen, ugyanis az ott leírtaknak nem megfelelő képeket diszkvalifikáljuk.

 

A zsűri pedig:

Pfisztner Gábor - fotóesztéta,

Benda Iván - fotográfus,

Ritter Doron - fotográfus

 

Május 10-én, vasárnap kiállítunk egy kisebb válogatást a tavalyi Pixrael nyertes képeiből a Makkabi sport- és föggetlenség napi rendezvényen. Emellett bemutatásra kerülnek majd az eddig feltöltöt képeiteket, amiket a helyszínen on-line is értékelhetnek a lelkes nézelődők.

 

Szeretettel várunk mindenkit az idei első nyilvános bemutatón.

Helyszín: Budapest, XI, kerület Mérnök utca 35. ELTE Sporttelep

Időpont: 12:00-22:00

Kedves Felhasználók,

 

Nagyon örülünk neki, hogy ilyen sokan, ilyen aktívan kommentáljátok a képeket. Csak így tovább! Viszont egy praktikus jó tanács: ne a saját nevetekkel kommentáljátok az általatok feltöltött képet, mert így értelmét veszti a jeligés rendszer. Úgy tudjátok a neveteket megváltoztatni, hogy a hozzászóláskor, ill. értékeléskor automatikusan megjelenő nevet kitörlitek és egy jeligét írtok be helyette. Ilyen egyszerű. :)

 

Ha pedig szeretnétek ország-világgal megosztani a képeteket és megkérni őket, hogy szavazzanak rátok, azt is könnyen megtehetitek a "megosztás" funkcióval.

 

Jó töltögetést, kommentelést!

 

- a Pixrael stáb -

 

 

Kedves Pályázók!

 

Nagyon köszönjük, hogy ennyien érdeklődtök az idei Pixrael iránt, és rengeteg minőségi és érdekes képet töltötök fel az oldalra.

A látásmódok egyéniek, mégis van egy pár szabály, amire fel kell, hogy hívjuk a figyelmet.
Az idei pályázat kizárólag Tel Avivról szól. Tavaly volt lehetőségetek bemutatni egész Izraelt, és biztosak vagyunk benne, hogy még lesz is, de idén a 100 éves nagyvárosra fókuszálunk, ami nem mellesleg Budapest testvérvárosa is.

Ezért csak és kizárólag Tel Avivban készült képeket töltsetek fel az oldalra, ezentúl a nem ott készülteket sajnos törölnünk kell.

 

 

Köszönettel,

A Pixrael stáb

 

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy elindult az idei Pixrael fotópályázat. A Pixrael 2009 témája a 100 éves Tel Aviv, a sosem alvó, kontrasztokkal teli, megítélésében roppant ellentmondásos közel-keleti nagyváros. Célunk az idei fotópályázattal, hogy az általatok beküldött képeken keresztül megmutassuk másoknak is mi lett ez alatt a rövid idő alatt a Jaffo melletti homokdűnékből.

Öt plusz egy kategóriában tölthetitek fel fotótörténeti alkotásaitokat egy gyors regisztrációt követően. A beérkező pályamunkákat szakmai zsűri bírálja majd el a pályázat lezárását követően, a legjobb ötven kép pedig  a Gödör feletti sétányon kerül majd kiállításra.

Hajrá!

 

- a Pixrael stáb -

regisztráció>
 
Arcok (154)
Bauhaus (16)
Buli (31)
Együtt (91)
Falafel (12)
Fekete-fehér (41)
Fent-lent (39)
Hagyományos (37)
Jaffo (87)
Kezdetek (23)
Kávé (15)
Közlekedés (45)
Közösség (70)
Messze (27)
Mix (27)
Modern (107)
Multikultúra (87)
Napfény (83)
Otthon (34)
Park (30)
Reggel (25)
Rohanás (13)
Romok (10)
Régi-új (107)
Ses-bes (3)
Stílus (89)
Suk (33)
Take it easy (115)
Tengerpart (189)
Utca (266)
Vallás (38)
Üzlet (70)