Hírek


Pixrael összművészeti workshoppot tartunk  Bánkon, a Tekerjatóra Fesztiválon, augusztus 7-én, a Gödör sétányon látható szabadtéri kiállítás ideje alatt.

 

A téma: a hagyományos zsidó ikonográfiai elemek integrálhatóságának lehetőségei a mai modern, alkalmazott művészetbe.

 

A workshop kiinduló problémája, hogy mitől lesz egy plakát, egy ékszer, egy esernyőtartó vagy akár egy egész épület zsidó anélkül, hogy teleraknánk Dávid-csillaggal? Hozzá lehet-e nyúlni szakrális tárgyak megformálásához a hagyománytól eltérő módon? Mi a jelentősége annak judaisztikai szempontból, hogy milyen anyagból készülnek bizonyos dolgok vagy milyen a színük? Lehet-e egy design úgy zsidó, hogy nem válik banálissá?

 

A 19-20. század fordulóján, a szecessziós mozgalommal együtt mind Izraelben, mind itthon elindult egy folyamat, melynek során a hagyományos zsidó ikonográfiai elemek egyfajta megújuláson mentek keresztül azáltal, hogy egyrészt, a hétköznapi élet művészeti tárgyainak díszítő/alkotó elemeivé váltak, másrészt a cionizmus ikonográfiai hátterét alkották meg. Magyarországon ez a fajta törekvés elsősorban az ipar- és az építőművészet területén jelentkezett. A második világháború után azonban mindennek vége szakadt, míg Izraelben a mai napig boldogan virágzik, világhírű iparművészeti alkotásokat hozva létre.

 

Az idei Pixrael Projekt témája a 100 éves Tel Aviv, illetve Budapest és az izraeli nagyváros testvérvárosi kapcsolata. Sok közös van a két városban, többek között jelentős művészeti kapcsolódási pontot adnak a Bauhaus és szecessziós épületek, a modern művészetek, és a művészeken keresztüli személyi kapcsolatok. Ezért gondoltunk arra, hogy az egy hónapos fotókiállítás ideje alatt megszervezünk egy művészeti workshopot, amely a fentebb vázolt vonalba szeretne visszahelyezkedni. Alapot adva ezzel a hazai fiatal ipar-, képzőművészek, tipográfusok és építészek számára, hogy bátran és tudatosan tudják és merjék használni a zsidó művészet anyagait, ornamentikai elemeit, színeit alkotásaikban. A workshop egyfajta hiánypótlást is szolgálna abban az értelemben, hogy kiderül, nem attól lesz egy tárgy zsidó, hogy van rajta Dávid-csillag vagy menóra.

Nem titkolt célunk, hogy véget vessünk a banális zsidó plakátok és grafikák korszakának és útjára indítsunk valami újat.

 

Előadók: Balázs Gábor - filozófiatörténész, Perczel Anna - építész, Toronyi Zsuzsa - muzeológus, a Magyar Zsidó Levéltár veteztője

 

Előjelentkezés: info@pixrael.hu

 


< Vissza a hírek főoldalra
regisztráció>
 
Arcok (154)
Bauhaus (16)
Buli (31)
Együtt (91)
Falafel (12)
Fekete-fehér (41)
Fent-lent (39)
Hagyományos (37)
Jaffo (87)
Kezdetek (23)
Kávé (15)
Közlekedés (45)
Közösség (70)
Messze (27)
Mix (27)
Modern (107)
Multikultúra (87)
Napfény (83)
Otthon (34)
Park (30)
Reggel (25)
Rohanás (13)
Romok (10)
Régi-új (107)
Ses-bes (3)
Stílus (89)
Suk (33)
Take it easy (115)
Tengerpart (189)
Utca (266)
Vallás (38)
Üzlet (70)