Judaika

Tradicionális zsidó tárgykör

 

A zsidó évet rengeteg tárgy, eszköz, használati dolog tölti be. Egy részüknek kötött formái, anyagai vannak, mások teljesen szabadon alakíthatók. Ez a rövid írás egy ismertető arról, hogy mik is a judaikák, hogy néznek ki és miként alakíthatók a modern világ számára is vonzóvá.

A hagyomány szerint, ezeknek a rituális tárgyaknak a készítésekor az alkotó az által, hogy valami esztétikailag szépet hoz létre jót cselekszik (chidur micva). A Babiloni Talmudban a Megilla traktátusban olvasható egy rész a zsidó tárgykör szakralitás szerinti csoportosításáról:

Vannak olyanok, amelyek szentséget hordoznak (tasmisei kedusa), ezek általában meghatározott formával és tartalommal bírnak:

* Tóratekercs
* tfilin - imaszíjak, amiket a fejre és a kézre kell erősíteni
* mezuza - a bejárati ajtófélfára erősítendő tok, amiben egy pergamenen meghatározott rész van a Tórából, funkciója a házban lévők védelme. A pegamen előállítása rituálisan szabályozott folyamat, a tok szabadon alakítható, díszíthet - funkciója a pergamen védelme
* illetve az ezekkel kapcsolatos tárgyak, mint a Tóratekercseket tartó fák - éc chajim - ‘élet fa'
* Jad - ‘kéz' - Tóra mutató - az olvasásnál használatos sormutató

 

Vannak olyan tárgyak, amelyek csak a parancsolatok végrehajtását segítik (tasmisei micva) - ezek általában meghatározott formai és tartalmi kötöttségektől mentesek:

* gyertyatartók: szombati, hanukai
* fűszertartó
* etrogtartó
* kiddus serleg
* szédertál - peszach első és második estéjén az asztalra kerülő szimbolikus ételek vannak rajta
* macesz takaró
* chala takaró - péntek esti kalács letakarására
* Tóra díszek
o Tóra vért
o csengettyűk
o Tóra takaró
* kézmosó - kétfülű bögre, amivel főétekezések előtt szokás kezet mosni
* a tejes-húsos- párve edények - ezek általában másmilyen színűek, alakúak

 

Az eddig felsorolt tárgyak a vallásos zsidó élet szabályai alapján mások, mint a hétköznapi tárgyak. Ezek mellett vannak még úgynevezett "jelzőtárgyak", amik teljesen uyanolyanok, mint bármelyik másik hétköznapi tárgy, pl. cukorkatartó doboz - ami zsidó környezetben többletjelentést kap - pl. : etrogrató lesz belőle.

 

regisztráció>